578047.jpg

Camp: Populaarikulttuurin ilmiö, joka on    mauton, kummallinen,  yliampuva, räikeä, provosoiva ja joka  koettelee hyvän maun rajoja. Valokuvatorstain teemana Camp. Lieneekö tämä sitä? Montako vaatimusta täyttyy? Ammuttu ainakin on, muttei yli. <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Mahtuneeko ITE Campin sisälle?

Mitä on ITE-taide? Selvärajaista määritelmää on vaikea löytää, koska sen ilmenemismuodot ovat mitä moninaisimpia. Tunnusomaista nykykansantaiteilijoille on itseoppineisuus ja omaperäinen kekseliäisyys, mikä näkyy niin aiheiden, tekniikoiden kuin materiaalienkin runsaana kirjona. Nykykansantaiteilijat eivät jäljittele tunnettuja taiteilijoita tai tyylejä. Teokset ovat yksilöllisiä ja ottavat usein kantaa ajankohtaisiin aiheisiin.

Rakkaalla lapsella on monta nimeä: suomalainen nykykansantaide tunnetaan ITE-lyhenteestä (Itse Tehty Elämä). Kansainvälisesti puhutaan toisesta taiteesta (outsider art), itseoppineiden taiteesta (self taught art) ja raa'asta taiteesta (raw art, art brut). (http://www.kaltio.fi/index.php?738)

 

Toinen taide. Se käsittelee taidemaailman reuna-alueista – laitoksista, pihojen periltä ja valtavirtauksen ulkopuolelta tulevaa taidetta (Colin Rhodes: Toinen taide – luovat erot).

 

Omissa maailmoissa – kirjassa pohditaan luovuuden, terveyden ja taiteen suhteita sekä avataan reittejä nykykansantaiteilijoiden  ja eri tavoin poikkeavien ihmisten kiehtovaan ja kuvalliseen maailmaan.  Artikkeleissa tutkitaan huumorin ja hulluuden välille asettuvaa outsider-taidetta. (Arja Elovirta (toim.): Omissa maailmoissa.

 

Myös uskonnolliset aiheet ovat ITE-taiteessa kuin kotonaan, sulassa sovussa kierrätysmateriaalien, vastakkaisten katsomusten, nöyryyden, uhman ja ulkopuolisuuden kanssa (Seppo Knuuttila, toim: ITE hengessä)

 

Lisää ITE-taiteesta: www.maahenki.fi

 

Populaarikulttuurin ilmiö? Kuinka kuva siihen liittyy? Kuvassa  runokoosteen kansi, joka ei ylittänyt kynnystä. Populaarikulttuuriin voinee lukea myös omakustanteet, joita yhä enenevässä määrin julkaistaan. Sekin itse tehtyä elämää, puhtaimillaan. Ehkä myös Camppia?