DSCN5898.jpg

 

Kuolema on

hedelmällisyyden

puutarhuri

 

Kuolema on

pakkaseen jäätynyt

paratiisin omena

hyvän ja pahan tiedon puussa

 

 

Sielujen lauantai sai ajatukset pohtimaan hedelmällisyyttäkin uudesta näkökulmasta. Mikä ihmeen päivä tuollainen lauantai on? Googlasin ja löysin monta kiinnostavaa asiaa ortodoksi.net-sivuilta. Tuona päivänä muistellaan vainajia ja erityisesti niitä vainajia, jotka eivät ole päätyneet siunattuun maahan, kuolleet sodassa tai kadonneet jäljettömiin jollakin muulla tavalla. Tuona päivänä rukoillaan kaikkien vainajien puolesta, rukoillaan heille armoa edessä olevana Tuomiosunnuntaina.  

 Muistelupuuro, koliva,  valmistetaan viljasta ja hedelmistä; siinä on ruumiin ylösnousemuksen vertaus, ja kun puuroon laitetaan sokeria tai hunajaa, se kuvaa taivaan iloa, joka sielun kohtaa ylösnousemuksen jälkeen. Tähän päivään on  kuulunut myös lahjoitusten antaminen. Minkähän lahjoituksen voisin tehdä? Eihän sen tarvitse olla edes aineellinen, ehkäpä vaikka hymy jollekin, joka sydämessään kantaa  pakkaseen jäätynyttä paratiisin omenaa.

Millaista olisi elämä ilman kuolemaa? Pystyisikö mikään tuottamaan mitään uutta, mikään jyvä tai siemen itämään ellei se ensin kuolisi? Entä puu, kun se kuolee, sehän suorastaan räjähtää uuteen elämään. Ei tarvitse kuin kurkistaa kuoren alle, niin siellä elämä suorastaan kuhisee, on näkyväistä ja näkymätöntä toukkaa ja itiötä puuta haukkaamassa ja jälkeläisiä tuottamassa. Tai leikkaapa lehtipuu poikki, niin kohta on vieressä monta uutta vesaa taivaita kurkottelemassa. Ja millä tavalla se sielu sinne taivaaseen muuten pääsee. Tässä pienen pojan versio, kun hän kuuli läheisen ihmisen kuolemasta. Poika lusikoi muroja, keskeytti vähäksi aikaa ruokailun ja totesi: ”Aijaa, se hyppäsi kuusen oksalle ja kipusi sitä pitkin taivaaseen.”

Kun keskustelemme kuolemasta, se on hedelmällistä, se avaa tilaa uudelle. Sen sain eilen kokea Tuonen tuvassa. Sielujen lauantaina keskustelu kuolemasta oli vilkasta, eloisaa, avointa ja rohkeaa, täynnä naurua ja liikutusta,  ajatuksia herättelevää.  Lisää Tuonen tuvasta esim täältä: https://www.youtube.com/watch?v=L5qnlOBVShI.