868555.jpg

Valokuvatorstailauantain haaste: Tämä hetki, syyskuun ensimmäisenä klo 11.

Olin aamupäivän Suurellasuolla. Paikassa, jossa yli 50 vuotta sitten filmattiin Edwin Laineen Tuntematonta sotilasta. Paikalle sattui ristipuu, jommoisen sotilaat laittoivat filmissä kaatuneen haudalle. Kypärä pois päästä, hiljainen hetki kaikkien sodista kärsimään joutuvien ja joutuneiden muistoksi.

 

Muutama muu kuva suopäivältä (eivät ole mukana varsinaisessa torstaissa.)868580.jpg

Tuosta se kelo kasvaa. Sammalmättäällä köllöttelin selällään ja sihtailin korkeuksiin. Alkoi olla vähitellen kostea olo, kun odottelin että kello tulee tasan yksitoista.

 

868597.jpg

Evästä suotaivaltajalle. Kimpuroita olivat. Mutta vähitellen alkavat kypsyä.

 

868610.jpg

Tuolta se vihollinen tuli. Ennen vanhaan se tuli ulkoa, nyt sisältä. Tuonne pitäisi vielä jaksaa pohrustaa, taivaan rannan metsikköön, pilvilampaiden laitumille. Ruska antaa odottaa itseään.

 

868629.jpg.

Takaisin kovalla maalla. Löytyisikähän täältä tervaskantoja? No eikö, johan on kumma, vaikka 50 metrin säteellä on kaksi tervahautaa.

 

868636.jpg

Päivän parashetki. Ulkoilmaravintolassa nautittu lounas. Tästä ei näkymät,  tuoksut, maut ja tunnelmat enää parane. Viereiseltä puolukkakankaalta löytyi kelo. Vestin siivun. Ehtaa tervasta. Tuli syttyi helposti. Kaivoin repusta eväät, paistoin leipää ja avasin sattumanvaraisesti Haavikon Valitut runot. Sattui sivu 241. Maailmassa:

Miksi niin kauan miksi niin vähän aikaa<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

        sitä tulee tutuksi puitten kanssa

puitten suhina alati muistuttaa, ihastuttaa

         miksi niin kauan miksi niin vähän aikaa?

ja virtaa tuuli nyt toisin

         ruohon käskystä, koiranputken kukinnon pakosta.

Aurinko paistoi ja hirvikärpäset kömpi selässä. Savu leijaili kohti Tuntemattoman sotilaan suota, kohti Suurtasuota, nykyistä Natura-aluetta. Kaukaa kylältä kuului koiran haukku. Kuuliko se minut? Muistelin metsätaivalluksia Nallen kanssa, joita kuudentoista vuoden aikana tehtiin. Miten urhoollisesti se jaksoi kulkea mukana. Ketään ei missään, suo oli minulle tänään varattu.