687303.jpg

Onko jotain vinossa? Lippu, tanko, silmä, katselija vai kamera. Riippuu näkökulmasta. Yöt alkavat pidentyä, onko kesä jo ohi vai vasta alussa? Riippuu näkökulmasta. Mesiangervo monen sisarensa tavoin on vasta nupuillaan, kesän huumaavat tuoksut edessä.

 

Pikkukesä on ohi. Tervetuloa isokesä! Sinun pitäisi olla pienen vastakohta. Jos pikkukesä oli viileä, isonkesän pitäisi olla lämmin. Jos ennen juhannusta satoi paljon, juhannuksen jälkeen pitäisi sataa vähän. Hm, kiss-kiss kippurahäntä, mitä sanoitkaan Rilli-kissa? Ai että Miauuu. Ulkona sataa.

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

En juonut korpin munia, enkä nähnyt sananjalan kukkivan. Enkä tehnyt muitakaan taikoja.  Hyvästi kauneus ja rikkaus. Minusta ei siten tule kaikkitietävää, en pysty muuttumaan näkymättömäksi. En nähnyt virvatulia, joiden alle pitäisi olla kätketty aarteita. Voih!

 

Sen sijaan kävelin valtatien ali, kun autoletkat kulkivat kohti järven rantoja. Painuin suolle, jossa ei ihmisiä näkynyt, ei tallattuja polkuja, vain hiljainen kuutostien humina. Siellä elämä kulki uomissaan, olin jossain sen ulottumattomissa. Joltain onkimieheltä oli rantaan jäänyt aikoja sitten jakkara. Lieneekö tänä juhannuksena tuo onkimies pyydystellyt kaloja autuaammilla kalastusvesillä?

 

687312.jpg

 

 

 

Olin kaiken ulkopuolella, juhlan keskellä yhdessä karpalonkukkamättäiden ja kihokkipatjojen. Vieras, kotona kuin siivestä pudonnut höyhen rahkamättään seassa. Suolampi tarjosi parastaan. Yöttömät yöt ja päivät nukuin pois väsymystä, vedin verhoilla huoneen pimeäksi ja kirjoitin joulua paperille.

 

 

 

687329.jpg

 

Alla muutama hykerryttävä juhannusvihje tulevaksi juhannukseksi ystäväni Hilkan kokoamana:

 

 

* tulet kaikkitietäväksi, kun haet kolme kertaa korpin munia, juot joka perjantai niistä yhden niin että juhannusaattona juot viimeisen

* asetu juhannusyönä hiirenhiljaa valkean lakanan päälle saniaislehtoon. Keskiyöllä sananjalka kukkii ja kypsyttää siemenen. Poimi siemen. Saat kauneutta, terveyttä, rikkautta ja kyvyn muuttua näkymättömäksi. Näet virvatulet, joiden alle on kätketty aarteita.

 

Puutarhurille

* kylvä nauris juhannusyönä alasti niin se kasvaa hyvin, eivätkä jänikset sitä syö. Jos laitat padan päähäsi ja otat saunan koskuukepin käteesi, pysyvät madot poissa

* istuta kaali juhannusyönä. Jos nostat hameenhelmat ylös, kaalinkuvut kasvavat hyvin. Lisäkasvua tulee, jos emäntä kiertää alasti kolme kertaa kaalimaan takaperin

* ohdakkeet saat pois pellosta, jos niität ja haravoit ne alasti juhannusyönä. Vaihtoehtoisesti ota kolme ohdaketta ja vedä ne aidan läpi maasta ylös. Vie ne maantielle ja istuta sinne latva alaspäin ja tynkä ylöspäin.

 

Lisää kansanperinnettä mm. 

http://saari.luumaki.net/