782634.jpg

Niin nauraa kukka kaikki terälehdet avoinna, että lehtikin pisaroi.

Vieläkö Saara nauraa? Vai onko se vain artojen yksinoikeus, naurattaa ja nauraa? Ylipäätään, onko miehen nauru erilaista kuin naisen nauru? Vai onko nauru sukupuuttoon kuolemassa oleva luonnonvara? Joka hautautuu kiireen, tärkeyden, hälyn hulinaan, raskaiden taakkojen ja myrskypilvien alle? Osaako täällä mustasilmäisen auringon alla nauraa aidosti kukaan muu kuin pieni lapsi? Onko naurumme vinoa kuin kumoon menossa olevan ladon nurkka?

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Ensi vuoden kirjallisuusviikkoa varten saimme tehtäväksi tutkia suomalaista naurua kirjallisuudessa. Mistä elementeistä nauru syntyy? Onko olemassa naishumoristeja? Vai onko huumori vain miesten hallitsema valtakuntaa? Mitkä ovat huumorin keinot?

 

Koskaan ei ole liian aikaista aloittaa tehtävää. Aloin miettiä runoilijoita. Mieleen muistui kaksi naisrunoilijaa, joiden runoissa sykkii huumori: Kaarina Valoaalto ja Heli Laaksonen. Keitä muita on?

 

Nauru syntyy leikistä. Nauramiseen, auttaisiko tämä testi, tämä leikki?

 

<?xml:namespace prefix = v ns = "urn:schemas-microsoft-com:vml" />

Muistatko Kuukausiliitteen sukupuolitestin kolmen vuoden takaa? Nyt voit taas testata, kuinka paljon sinussa on miestä ja kuinka paljon naista. Varoitus: sisältää stereotypioita.

http://www2.hs.fi/extrat/hsfi/omaelama/sukupuolitesti/

 

Tein testin. Olen 70-prosenttisesti vastakkaista sukupuolta. Kyllä naurattaa nämä stereotypiat!

 

Kysymyksen edessä aina hätkähtää, jää miettimään, mikä ohjaa ihmisen käyttäytymistä, sukupuoli vai muut persoonallisuustekijät, ympäristö, perimä, saadut mallit ja esikuvat Tuttu kysymys vuosien varrelta: kuinkas sinä olet pärjännyt Noiden kanssa? Ihan kuin Noiden kanssa ei voisi pärjätä, vaikkei täytäkään mitään ennakkokäsityksiä siitä, millainen olisi oltava, jotta pärjäisi Noiden kanssa. Jotta tulisi toimeen alalla, joka perinteisesti on ollut toisen sukupuolen hallitsema, Noiden valtakuntaa. En koskaan edes mieti, että asetelmassa olisi jotain erikoista. Ehkä siinä on salaisuus. Kohdata ihminen Ihmisenä, olipa hän sitten mitä sukupuolta tahansa. Miettineekö kukkakaan, mitä sukupuolta hänen naurunsa edustaa?