Loppiaisessa on jotakin hyvin kiinnostavaa. Se vie itämään tietäjien mukana pohtimaan viisautta ja tietoa, jotka ovat oikeastaan eri asioita mutta parhaimmillaan samaa juurta:

DSCN6888.jpg

 

Viisaus on arvoitus jostakin, josta ei tiedä tarkkaan, mitä se on. Kuten tämäkin loppiaispäivän ovinäkymä. Miten aurinko osasikin loihtia niin piristävän ja arvoituksellisen kuvan valosta. Miten viisas aurinko, sillä on hallussa suurtieto ja nöyryys. Kultaa, mirhaa ja suitsuketta ihmissieluille ja -silmille:

DSCN6879.jpg

 

Itämään tietäjien parissa jäin miettimään, tuleeko viisaus idästä. Ainakin siellä on harrastettu runoutta jo kauan. Lyhyissä tanka- ja haikurunoissa on kätketty jokin elämän suuri oivallus. Tämä ei ole haiku eikä tanka mutta itämaista runoutta;

Tuuli. / Ei pohjoisesta, / ei etelästä, / ei idästä, / vaan taivaasta. (Abbas Kiarostami, Susi vaanimassa). Tuulen voi ajatella kuvaavan montaa asiaa, miksei myös viisautta?

Sitten aloin pohtia, mikä tieto ja viisaus tietäjillä oli hallussa. Olisiko yhdellä ollut tieto uskosta, toisella viisaus toivosta ja kolmannella syvä käsitys rakkaudesta. Ja lahjat sen mukaiset: kultaa suitsuketta ja mirhaa.

Kuvasta näkee, miten sama asia voi näyttää erilaiselta eri valaistuksessa. Alemmassa kuvassa syvät varjot kertovat jotakin loppiaisen jälkeisestä ajasta. Ja yhä edelleen samat varjot elämässä:

DSCN6910.jpg

 

DSCN6898.jpg

 

Loppiaista pidetään usein myös joulun loppuna, vaikka Nuutin päivä on ollut ennen vanhaan se päivä, jolloin joulukuusi kannetaan ulos. Minulle käy joka joulu samoin. Ensin en haluaisi millään joulua ja kun se sitten tulee, niin en millään haluaisi luopua siitä. Nytkin joulukuusi ilahduttaa pihalla edelleen. Kuinka kauniisti se kimalteleekaan iltavalossa. Kuinka joskus pidin noita kimalluksiakin turhana, vaan sitten näin yhtenä jouluna hämähäkin langat metsässä ja auringon säteiden osuessa niihin oli ympärillä kuin taikametsä. Ja mitä kertookaan Legenda hämähäkistä? Kun Jeesus lasta vainottiin, menivä he kiven muodostamaan luolaan piiloon vainoojia. Hämähäkki tuli ja kutoi luolan suulle langoista verkoan. Kun takaa-ajajat tulivat paikalle, he eivät meneet luolaan, kun huomaisivat hämähäkin verkon. Tuon luettuani, olen pitänyt kimaltelevia joulukuusen nauhoja muistutuksena tuosta tapahtumasta.

 

DSCN6920.jpg